Świąteczne menu w każdym domu jest inne, ale jest kilka potraw, które z dużym prawdopodobieństwem na stołach się pojawią. Wychodząc na przeciw corocznym zapytaniom, przygotowaliśmy zestaw 6 win, które pomogą wznieść świąteczne biesiadowanie na jeszcze wyższy food-pairingowy poziom! Przeczytajcie dlaczego warto je mieć...
POTRAWA: ŚLEDZIE - zarówno te w śmietanie, jak i te w cytrynie, z cebulką lub jabłkiem -
WINO: WEEDENBORN CHARDONNAY BRUT NATURE 2016
Śledź posiada delikatną konsystencję, ale jest wyraźny w smaku dzięki podwyższonej słoności. Jeśli przełamiemy słoność kwasowością wina, dostrzeżemy delikatność i teksturę rybiego mięsa. Ponadto w winach musujących, szczególnie wytrawnych, doszukamy się aromatów jabłka i cytrusów, co uwypukli dodatki. Kompleksowość doznań osiągniemy dzięki połączniu kremowości wina musującego (wytwarzanego metodą tradycyjną) z kwaśną śmietaną.
POTRAWA: PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (ze smażoną cebulką)
WINO: MESSMER RIESLING GUTSWEIN 2020
Postne pierogi z kiszoną, kwaśną kapustą rozumieją się fantastycznie z kwasowym winem. Suma kwasowości będzie niższa i uwidoczni się ekstraktywność Rieslinga. Ponadto, cukier resztkowy wina dopasuje się do słodkawej smażonej cebulki. Winu nie przeszkodzi również jeśli pierogi (lub sama cebulka) będą pikantniejsze!
To wino rekomendujemy również do kapusty z grochem i sałatek warzywnych
POTRAWA: KARP (smażony na maśle)
WINO: PERROUD TERRES BLANCHES CHARDONNAY 2020
Smażony na maśle karp to potrawa esencjonalna, kremowa i słodkawa. Potrzebujemy wina, które oprze się intensywności tych doznań, ale które zaoferuje coś również od siebie. Burgundzkie Chardonnay, które dzięki kontaktowi z beczką nabrało kremowości, świetnie daje sobie radę w tej sytuacji. Dodatkowo, wino ma w sobie nieco kwasowości, która wzbogaci zestawienie o soczystość i nieco słodyczy podkreślającej charakter karpia.
To wino rekomendujemy również do pieczonego łososia i pieczonego indyka.
POTRAWA: SERNIK / KEKS / DROŻDŻÓWKA
WINO: KVASZINGER SZAMORODNI EDES 2019
Nie ma Świąt bez słodkiego! I to w każdy z trzech dni Świąt. Zarówno z ciastami serowymi, drożdżowymi (z kruszonką) oraz ciastami z olbrzymią ilością bakalii, świetnie poradzi sobie słodki Tokaj. Ten przez nas proponowany, poza sowitą słodyczą, ma też odpowiednią kwasowość, dzięki której czerpiemy maksymalną radość z konsumowania słodkich potraw. Słodkie wino podane do słodkich ciast neutralizuje poczucie słodyczy, a kwasowość oczyszcza nam podniebienie, dzięki czemu mamy ochotę na kolejny kęs (i łyk).
POTRAWA: ZIMNE MIĘSA - PASZTETY, SZYNKI, TATAR
WINO: JEAN STODDEN SPATBURGUNDER 2019
Pewniakiem każdego świątecznego śniadania i kolacji są platery z zimnymi mięsami - wędliny gotowane lub surowe, pieczenie, pasztety, tatary. Do tych mięs nie potrzebujemy taniny, za to niezbędna jest soczystość i stonowany alkohol. Proponowane przez nas wino to synonim elegancji, gdzie subtelna tanina współgra z delikatną ziołowością i świeżym czerwonym owocem.
To wino polecamy także do piersi kaczej i lżejszej dziczyzny.
POTRAWA: ZRAZY I GULASZE
WINO: CHATEAU DE GARDEGAN 2019
Obiad w I i II Święto nie obędzie się bez cięższych, mięsnych potraw. W wielu domach królują zrazy i gulasze. Potrawy intensywne, mięsne, ale z kwasowymi dodatkami (ogórek kiszony w zrazie, pomidory w gulaszu). Z tymi daniami wspaniale komponują się wina o silnej strukturze, soczystej kwasowości, ale o umiarkowanym alkoholu. Takim winem jest proponowane przez nas Bordeaux!
To wino polecamy również do pieczonej nogi kaczej i steków wołowych.
PROMOCYJNA CENA ZA ZESTAW: 500 PLN
Wszystkie wina z powyższego zestawu są dostępne również pojedynczo.
Dla każdego wina możemy zaproponować tańszą lub droższą alternatywę.
W przypadku innego menu - wina zaproponujemy indywidualnie.
ZAMÓWIENIA: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub tel +48696413606