Na najwyższych parcelach Rheinhessen rozpościera się posiadłość Weedenborn, zarządzana przez ambitną Gesine Roll. "Najwyższe" brzmi może dość dziwnie, jeśli mówimy o płaskim i ewentualnie delikatnie pofalowanym regionie, ale 232 m n.p.m. naprawdę robią różnicę. Jako szczyt bardzo łagodnego brzegu Renu (ok 8km od rzeki) skupił tu najatrakcyjniejsze gleby (m.in. wapień, kredę, margle, czerwoną glinę). Nie przez przypadek w okolicach Monzernheim znajdują się najbardziej prestiżowe parcele w regionie - Kirchspiel i Morstein.
@weedenborn.de
Posiadłość Weedenborn to 22 hektary winnic, z czego aż połowa dla Sauvignon Blanc! Ilość i jakość win z tej odmiany dała Gesine przydomek "niemieckiej królowej Sauvignon". Poza Sauvignon, spod ręki Gesine wychodzą odmiany burgundzkie - Pinot Noir (w wersji różowej i czerwonej), Weissburgunder i ukochane przez autorkę Chardonnay. Grauburgunder i Riesling również powstają, ale główne akcenty położone są na Sauvignon i Chardonnay.
W Weedenborn dzielą swoje wina stałe na cztery kategorie - "gutsweiny", "ortsweiny" z pojedynczych parceli, linię reserva i grande reserva (dla jedynego, zjawiskowego wina - cuvee Chardonnay i Sauvignon Blanc). Poza winami stałymi na uwagę zasługują wina musujące.
Jaki jest styl win Weedenborn?
Seria "gutswein" to wina bardzo soczyste, łatwe w zrozumieniu. Zazwyczaj są to cuvee gron z kilku parceli (winifikowanych osobno). Wina dojrzewają na osadzie 3-4 miesiące. Charakteryzuje je świetny balans między kwasowością, a delikatnym cukrem resztkowym. Sauvignon Blanc jest bardziej w stylistyce nowozelandzkiej i uwodzi aromatami słodkich cytrusów, liściem porzeczki i papryczką jalapeno. Chardonnay z kolei jest świeże, zrównoważone i mineralne, niczym Chablis. Warto również zwrócić uwagę na Weissburgundera, który tryska soczystością dojrzałego jabłka i orzeźwia niczym górski strumień. Wiosną furorę robi ekspresyjne Rose w 100% Pinot Noir.
Sauvignon Blanc Terra Rosa @weedenborn.de
Wina z linii "ortswein" są bardziej poważne, kompleksowe. Winogrona pochodzą z pojedynczych parceli, rozpoczynają fermentację spontanicznie, przynajmniej częściowo przechodzą ją w używanych 500l beczkach, a następnie dojrzewają w nich na osadzie przez 9 miesięcy (bez battonage). Wina z tej kategorii są bardzo wytrawne, cukier resztkowy jest poniżej 1g/l, a kwasowość właściwa dla chłodnego klimatu - podkreślona. Zarówno Sauvignon Blanc, jak i Chardonnay są bardzo mineralne i smakują jak klasyka europejskiego winiarstwa - kolejno Sancerre i biały Burgund.
Linia Reserva to grona z najstarszych parceli Weedenborn. Wina fermentują i dojrzewają na osadzie w beczkach burgundzkich i tonneau przez 18 miesięcy (bez battonage). Są tłuste, strukturalne i wymagają dłuższego dojrzewania. Grande Reserva z kolei to cuvee Chardonnay i Sauvignon Blanc (50/50) z parceli Morstein, na 265m n.p.m., spędza aż 30 miesięcy w dębie! Jest to najbardziej prestiżowe i najdroższe wino Weedenborn, ale trzeba też wspomnieć, że unikatowe - ponieważ cuvee tych dwóch odmian w tak jakościowym winie jest rzadko spotykane.
Wina musujące Weedenborn są bardzo wytrawne (Brut Nature) i długo dojrzewają na osadzie (Chardonnay nawet 55 miesięcy!). Łączą w sobie soczystość, mineralność, słoność i drożdżowość. Każda butelka to prawdziwy klejnot.
Gesine zapytana o styl swoich win mówi, że są to wina "powściągliwe" w alkohol, poza linią "gutswein" na wskroś wytrawne oraz odzwierciedlają terroir. Kierunek? Burgundzki.
W Tasting Roomie dostępne są następujące wina:
"Gutswein":
Weedenborn Sauvignon Blanc
Weedenborn Chardonnay
Weedenborn Weissburgunder
Weedenborn Rose (Pinot Noir)
"Ortswein":
Weedenborn Sauvignon Blanc Terra Rosa Westohofen
Weedenborn Chardonnay Westhofen
Weedenborn Riesling Terra Rosa Westhofen
"Grande Reserva":
Weedenborn Grande Reserva
Musujące:
Weedenborn Chardonnay Brut Nature
Poza winem Grande Reserva, pozostałe wina są dostępne również w ofercie hurtowej Poniente.